Zaraz po sprasowaniu i owinięciu, bele z sianokiszonką powinny być ustawione w docelowym miejscu ich składowania. Ewentualne uszkodzenia folii powinny być natychmiast zabezpieczone porządną taśmą naprawczą.
Owijając folią warto stosować „zakładkę” wynoszącą 50% jej szerokości, co przy dwukrotnym owinięciu beli da nam 4 równo nałożone warstwy folii. Wykorzystywanie folii o szerokości 750 mm zdecydowanie przyspiesza proces owijania, ponieważ liczba obrotów stołu spada z 24 do 16, przy owijaniu podwójnym.
Jedna rolka folii wystarcza zwykle na przygotowanie od 20 do 25 bel co pozwala na zakiszenie zielonki z areału o powierzchni 1 ha. Co ciekawe, w technologii zakiszania zielonki w belach cylindrycznych owijanych folią ok. połowę nakładów stanowi właśnie folia.
W Polsce standardem jest dwukrotne owijanie folii. A dzięki stosowaniu zakładki uzyskujemy 4 warstwy folii. Z kolei w krajach Skandynawskich standardem jest trzykrotne owijanie. Wynika to z trudniejszych warunków produkcji sianokiszonek, w których głównym materiałem na paszę są mieszanki traw zawierających znaczny udział roślin motylkowych. Owijanie trzy razy beli daje 6 równo nałożonych warstw folii. Taka praktyka co jasne podraża technologię, ale znakomicie się sprawdza jeżeli do owinięcia mamy materiał ze stwardniałymi fragmentami roślin motylkowych. 6 warstw folii zmniejsza ryzyko uszkodzenia folii a w konsekwencji gwarantuje bezpieczeństwo paszy, która nie ulegnie zepsuciu z powodu uszkodzenia folii. Może warto przetestować taki sposób postępowania również w naszych, krajowych warunkach.
Niestety, w Polsce panuje słaba organizacja technologii produkcji sianokiszonek w belach. Zwykle więc gospodarz od godzin porannych do popołudnia prasuje podsuszony materiał, a po godzinie 15.00 foliuje bele na polu. W konsekwencji transport beli do miejsca składowania odbywa się na drugi, albo nawet na trzeci dzień. Podczas trwającego tak długo procesu występują jednak znaczne straty wartości odżywczych i smakowych takiej paszy. Po sprasowaniu podsuszonej zielonki rozpoczyna się proces fermentacji, który dopóki materiał nie jest owinięty folią, dopóty zachodzi w warunkach tlenowych.
Optymalnie przeprowadzony proces fermentacji, niwelujący straty oznacza konieczność przeprowadzenia owijania możliwie jak najszybciej. Przy założeniu, że temperatura powietrza wynosi 20 st. C, bele należy owijać najpóźniej w ciągu 2 godzin od chwili sprasowania materiału. Czas ten można wydłużyć pod warunkiem niższych temperatur. I tak, przy temperaturze ok 15 st. C maksymalny czas na owinięcie wynosi 3 godziny, a przy temperaturze 10 st. C – 4 godziny. Co ważne owinięte bele powinno się niezwłocznie przetransportować do docelowego miejsca składowania i ustawiać na czołach w pozycji stojącej. Bele cylindryczne mogą być ustawione maksymalnie w dwóch warstwach. Proces fermentacji sianokiszonki trwa minimum 6 tygodni. Jednak zaleca się, aby go wydłużyć do 8 tygodni. Dopiero po tym okresie pasza nadaje się do użycia.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
CONSENT | 16 years 4 months 6 days 13 hours | These cookies are set via embedded youtube-videos. They register anonymous statistical data on for example how many times the video is displayed and what settings are used for playback.No sensitive data is collected unless you log in to your google account, in that case your choices are linked with your account, for example if you click “like” on a video. |
_ga | 2 years | This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors. |
_gat_UA-62649121-1 | 1 minute | This is a pattern type cookie set by Google Analytics, where the pattern element on the name contains the unique identity number of the account or website it relates to. It appears to be a variation of the _gat cookie which is used to limit the amount of data recorded by Google on high traffic volume websites. |
_gcl_au | 3 months | This cookie is used by Google Analytics to understand user interaction with the website. |
_gid | 1 day | This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the website is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages visted in an anonymous form. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
fr | 3 months | The cookie is set by Facebook to show relevant advertisments to the users and measure and improve the advertisements. The cookie also tracks the behavior of the user across the web on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin. |
IDE | 1 year 24 days | Used by Google DoubleClick and stores information about how the user uses the website and any other advertisement before visiting the website. This is used to present users with ads that are relevant to them according to the user profile. |
test_cookie | 15 minutes | This cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the user's browser supports cookies. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | This cookie is set by Youtube. Used to track the information of the embedded YouTube videos on a website. |
YSC | session | This cookies is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos. |
yt-remote-connected-devices | never | These cookies are set via embedded youtube-videos. |
yt-remote-device-id | never | These cookies are set via embedded youtube-videos. |
yt.innertube::nextId | never | These cookies are set via embedded youtube-videos. |
yt.innertube::requests | never | These cookies are set via embedded youtube-videos. |
_fbp | 3 months | This cookie is set by Facebook to deliver advertisement when they are on Facebook or a digital platform powered by Facebook advertising after visiting this website. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-functional | 1 year | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
__wpdm_client | session | No description |