Zaraz po sprasowaniu i owinięciu, bele z sianokiszonką powinny być ustawione w docelowym miejscu ich składowania. Ewentualne uszkodzenia folii powinny być natychmiast zabezpieczone porządną taśmą naprawczą.
Owijając folią warto stosować „zakładkę” wynoszącą 50% jej szerokości, co przy dwukrotnym owinięciu beli da nam 4 równo nałożone warstwy folii. Wykorzystywanie folii o szerokości 750 mm zdecydowanie przyspiesza proces owijania, ponieważ liczba obrotów stołu spada z 24 do 16, przy owijaniu podwójnym.
Jedna rolka folii wystarcza zwykle na przygotowanie od 20 do 25 bel co pozwala na zakiszenie zielonki z areału o powierzchni 1 ha. Co ciekawe, w technologii zakiszania zielonki w belach cylindrycznych owijanych folią ok. połowę nakładów stanowi właśnie folia.
W Polsce standardem jest dwukrotne owijanie folii. A dzięki stosowaniu zakładki uzyskujemy 4 warstwy folii. Z kolei w krajach Skandynawskich standardem jest trzykrotne owijanie. Wynika to z trudniejszych warunków produkcji sianokiszonek, w których głównym materiałem na paszę są mieszanki traw zawierających znaczny udział roślin motylkowych. Owijanie trzy razy beli daje 6 równo nałożonych warstw folii. Taka praktyka co jasne podraża technologię, ale znakomicie się sprawdza jeżeli do owinięcia mamy materiał ze stwardniałymi fragmentami roślin motylkowych. 6 warstw folii zmniejsza ryzyko uszkodzenia folii a w konsekwencji gwarantuje bezpieczeństwo paszy, która nie ulegnie zepsuciu z powodu uszkodzenia folii. Może warto przetestować taki sposób postępowania również w naszych, krajowych warunkach.
Niestety, w Polsce panuje słaba organizacja technologii produkcji sianokiszonek w belach. Zwykle więc gospodarz od godzin porannych do popołudnia prasuje podsuszony materiał, a po godzinie 15.00 foliuje bele na polu. W konsekwencji transport beli do miejsca składowania odbywa się na drugi, albo nawet na trzeci dzień. Podczas trwającego tak długo procesu występują jednak znaczne straty wartości odżywczych i smakowych takiej paszy. Po sprasowaniu podsuszonej zielonki rozpoczyna się proces fermentacji, który dopóki materiał nie jest owinięty folią, dopóty zachodzi w warunkach tlenowych.
Optymalnie przeprowadzony proces fermentacji, niwelujący straty oznacza konieczność przeprowadzenia owijania możliwie jak najszybciej. Przy założeniu, że temperatura powietrza wynosi 20 st. C, bele należy owijać najpóźniej w ciągu 2 godzin od chwili sprasowania materiału. Czas ten można wydłużyć pod warunkiem niższych temperatur. I tak, przy temperaturze ok 15 st. C maksymalny czas na owinięcie wynosi 3 godziny, a przy temperaturze 10 st. C – 4 godziny. Co ważne owinięte bele powinno się niezwłocznie przetransportować do docelowego miejsca składowania i ustawiać na czołach w pozycji stojącej. Bele cylindryczne mogą być ustawione maksymalnie w dwóch warstwach. Proces fermentacji sianokiszonki trwa minimum 6 tygodni. Jednak zaleca się, aby go wydłużyć do 8 tygodni. Dopiero po tym okresie pasza nadaje się do użycia.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.